Çarşamba, Mart 22, 2006

Etli Kuru Dolma


Eşimin en çok sevdiği yemeklerden biri dolmadır.Kuru dolma yapmakta çok pratik olduğundan bizde sık sık pişer.En azından benim yaptığım şekilde salata yapmaktan bir farkı olmuyor. Asma yapraklarını da genellkle mevsiminde toplayıp olduğu gibi derin dondurucuya yerleştiriyorum.Dondurucudan çıkarıp kaynar suda 1-2 dakika haşlayınca yeni toplanmış yaprakla sarma yapmaktan hiçbir farkı kalmıyor.


Malzemeler;

  • 15-16 adet kuru patlıcan(5-6 tanesi kuru biber olabilir)
  • 2 iri domates
  • 1 bağ yeşil soğan
  • yarım demet maydanoz
  • yarım demet taze nane
  • 3-4 adet yeşil biber
  • 1 su bardağı pirinç
  • 250 gr kıyma
  • 1,5 yemek kaşığı biber salçası
  • karabiber,pul biber,tuz,kuru nane,kimyon
  • 3-4 diş sarımsak
  • 2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 20-25 adet asma yaprağı
  • yarım limonun suyu

Yapılışı;

Domateslerin kabuklarını kalınca soyun(daha sonra dolmalara kapak yapacağız)Soğan,maydanoz,nane,domates ve yeşil biberleri ince ince doğrayın.Üzerine soğuk suyla yıkadığınız pirinci ,kıymayı ve salçayı ekleyin.2 çay kaşığı karabiber,2 çay kaşığı pulbiber ve 1,5 tatlı kaşığı tuzla harcı karıştırın(baharat ve tuz miktarını isteğinize göre ayarlayabilirsiniz)

Orta boy bir tencereyi yarısına kadar su doldurup su kaynayınca kuru dolmaları içine atıp yumuşayıncaya kadar haşlayın.Haşlama suyunu döküp soğuk sudan geçirin.Patlıcan ve biberleri hazırladığımız harçla çok sıkı olmayacak şekilde doldurun.Domates kabuklarından parçalar keserek dolmaların ağızlarını kapatın.Muhtemelen bir su bardağı kadar iç artacaktır.Artan içi asma yapraklarına sararak dolmaların üstüne yerleştirin.Tencereye bir su bardağı su ekleyerek kısık ateşte pişmeye bırakın.

Küçük bir tavaya sıvıyağı koyup 1 tatlı kaşığı biber salçasını,karabiber tuz ve kimyonla 2-3 dakika pişirin.Üzerine kuru nane ,limon suyu ve ince kıyılmış sarımsağı ekleyin 1-2 dakika kadar kavurup bir çaybardağı su ekleyip orta ateşte 10 dakika daha pişirin.Dolmayı ocaktan almadan bu sosu üzerine ekleyip 5 dakikada bu sosla pişmesini sağlayıp,ocaktan alın.

Afiyet olsun!

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Bayılırım dolmaya,bu tarifi en kısa zamanda deniycem,
elinize sağlık,çok güzel gözüküyorlar...
Sevgiler