Cuma, Mart 17, 2006

Haşhaşlı Çavdar Ekmeği


Söke Un'un çıkardığı evde ekmek yapımı için un karışımlarını çok beğeniyorum.Özelikle çavdar unu ve yedi tahıllı karışımları tam benlik!Tam buğday ununu kolayca bulmama rağmen yulaf ve çavdar unu bulmak mümkün olmuyordu.Taneleri öğütüp kendi unumu kendim yapmaya çalıştım sonu hüsran oldu!Artık mutlaka bu karışımlardan evde bulunduruyorum.Fotograftaki ekmekleri muffin kalıplarında pişirdim.Tarifi;

Malzemeler;

  • 2 cup çavdar unu karışımı
  • 1 cup beyaz un
  • 3 küp şeker
  • 1 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 1 cup ılık su
  • 1 tatlı kaşığı instant maya
  • un karışımının içinde tuz olduğu için ayrıca eklemedim
  • 3 talı kaşığı haşhaş tohumu

Yapılışı;

Hamuru yoğurmak için ekmek makinamı kullandım.Önce tüm sıvı malzemeleri sonra unu en üstede de mayayı koydum.Haşhaşları makine ilk yoğurma aşamasını bitirip ikincisine başlarken ekledim.Bu arada 2 adet 6'lı muffin kalıbını hafifçe yağladım.Fırını ılıttım ve hamuru 12 eşit parçaya ayırıp kalıplara dağıttım.Ilıtılmış fırında hamurlar 2 katına ulaşıncaya kadar bekledim.(40 dakika kadar sürdü)

Fırının içine bir kase su koyup 175 derecede üzerleri kızarıncaya kadar pişirdim.Afiyet olsun!

2 yorum:

Zeynep Seda dedi ki...

Meraklicim, cok guzel olmuslar. Ya bi ben kaldim galiba evde ekmek pisirmeyen hemen deniycem ben de bir tarif!

Ellerine saglik, sevgiler...

merakli dedi ki...

eminim çok keyif alacaksın.ben de merakla bekliyorum senin ekmeklerini :)